Del 3 Stortingsmeldingen gir ny retning

Nasjonale mål i kulturmiljøpolitikken

Stortingsmelding om kulturmiljøpolitikken, Meld. St. 16 (2019–2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken, ser kulturmiljøforvaltningen i sammenheng med den øvrige klima- og miljøforvaltningen, blant annet sett opp mot klimautfordringene.

Med stortingsmeldingen ble begrepet kulturmiljø introdusert som en samlebetegnelse for begrepene kulturminner, kulturmiljøer og landskap når feltet omtaltes som en helhet. Det ble også lagt fram tre nye nasjonale kulturmiljømål.

De nasjonale målene når det gjelder kulturmiljøpolitikken er:

  • Alle skal ha mulighet til å engasjere seg og ta ansvar for kulturmiljø
  • Kulturmiljø skal bidra til bærekraftig utvikling gjennom helhetlig samfunnsplanlegging
  • Et mangfold av kulturmiljø skal tas vare på som grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk.

Fredningsstrategien bidrar til å nå de nasjonale målene som storting og regjering har satt for kulturmiljøpolitikken.

De nye nasjonale målene berører fredningsarbeidet på flere måter.

Engasjementsmålet vektlegger at alle har rett til å ha en kulturarv, og at kulturmiljø er et felles gode som det er et felles ansvar å forvalte. I fredningsstrategien er dette knyttet opp mot involvering av eiere og andre interessenter.

Bærekraftsmålet viser hvordan et mangfold av kulturmiljø kan bidra til miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. I dette ligger også Norges ansvar i å følge opp FNs bærekraftsmål og Agenda 2030, også innen kulturmiljøfeltet. For å synliggjøre at miljømessig bærekraft har blitt sentralt i fredningsarbeidet, får det dermed et eget mål med føringer i denne oppdaterte strategien.

Mangfoldsmålet understreker at et mangfold av kulturminner, kulturmiljøer og landskap skal tas vare på som ressurser og grunnlag for kunnskap, opplevelse og bruk. Det er et mål at fredningslista skal ivareta et mangfold av kulturmiljø, både geografisk, kulturelt, næringsmessig og over tid.

Bevaringsstrategier

For å ta vare på et mangfold av kulturmiljø ble bevaringsstrategier lansert i Stortingsmelding om kulturmiljøpolitikken, Meld. St. 16 (2019–2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken.

Bevaringsstrategiene skal bidra til å strukturere, samordne og organisere innsatsen i kulturmiljøforvaltningen og samfunnet for øvrig, med økt vekt på samordning av virkemiddelbruk og bred medvirkning. Fredningsstrategien vil inngå som en viktig fagstrategi i dette arbeidet. Bevaringsstrategiene og fredningsstrategien vil ha en vekselvirkning på hverandre, og bør ses i sammenheng.

Bevaringsstrategiene skal gi retning og prioritet til kulturmiljøforvaltningens arbeid med bevaring og utvikling, og inspirere til nye arbeidsmåter og samarbeidsformer. De endrer imidlertid ikke grunnleggende roller, ansvar og myndighetsutøvelse som ligger i kulturminneloven med forskrift.

Bevaringsstrategiene skal legge til rette for at et mangfold av kulturmiljø, uavhengig av tidsperiode, blir bevart og brukt som en ressurs i samfunnsutviklingen. Hver av de tematiske bevaringsstrategiene har et tydelig innhold og egne målsetninger, men er åpen nok til å kunne romme ulike kulturmiljøer. I mange av bevaringsstrategeiene vil de utvalgte temaene ha sammenfallende interesser med prioriterte tema i fredningsstrategien.

SANDVIKSBODENE 12– 24, BERGEN: Sjøhusene er bygd mellom ca. 1672 og 1892 og er knyttet til rollen Bergen som et internasjonalt handelssentrum. Kulturmiljøet er levende minner om vår kystkultur og handelshistorie. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
SVEINS GATE 15, LARVIK: : I hagen står det åtte epletrær. Israel Leib Sachnowitz plantet ett tre til hver av barna sine. Bare sønnen Herman kom tilbake fra utryddelsesleiren Auschwitz. Dagen etter hjemkomsten til Larvik i 1945 kom han tilbake til barndomshjemmet. Dette er skildret i boken Det angår også deg: «Jeg åpnet vinduet mot haven. Der utenfor stod epletrærne. Det var blitt like store med årene. Der var Franks tre. Der var mitt eget. Fridas tre. Maries. Alle sammen. Mors tre, som far selv hadde plantet den dagen hun døde. Og alle trærne, hvert eneste ett, stod i sin rikeste blomstring. Fulle av lys og lyd. Lyden av tusen små bier i sin høysommer. De hadde sitt liv å leve, sin plass å fylle, sin kamp å kjempe. Livet hadde mening!» Foto: Siv Abrahamsen, Vestfold fylkeskommune

Tilgjengelighetserklæring